Jména, obličeje i pomluvy všeho druhu na nás budou útočit v hospodách, televizi i doma při večeři.

Takže - jak se v tom zorientovat a podle čeho volit? Psáno pro Českou pozici.


Můžete volit podle strany. To asi neuděláte. Ale přeci jen kdyby - pravičák Přemysl Sobotka typicky modře brání "naši zemi a naši korunu", Jiří Dienstbier levičácky věří, že "spravedlivý stát je možný".  

Kníže svou kampaň cíleně odpoutal od stranického zakotvení, jede si sám na sebe a svojí stárnoucí auru. Komunisté prozíravě eurokosmonauta Remka do volební atmosféry nevyslali a tak zbývá jen neviditelná, leč určitě hodná Zuzana Roithová.



Nebo můžete volit podle vzteku. Tedy čím více jste na politiky (jakékoliv) naštvaní, tím radši to hoďte nepolitikovi. Někomu, kdo se od stranického prostředí snaží distancovat. Přeloženo - o reálné politice nic neví.



Táňa Fischerová i Vladimír Franz jsou určitě fajn na pivě, respektive čaji, ale nechtějte je slyšet mluvit o DPH, federalizaci Evropské unie či druhém důchodovém pilíři. Tedy o hlavních tématech současné české politiky, na které prezident musí mít názor.


Jana Bobošíková nabízí pevnou a důstojnou ruku tvrdé ženy, která ví, co chce. Většině voličů pod sedmdesát let však slouží paměť a mají ji za křičíčí převlíkačku kabátů. 

Změnu pragmaticky nabízí i Jan Fischer, který si umyl ruce nad politikou stran a začal s nimi zběsile máchat ve svých klipech. Bohužel neumí vypadat naštvaně, takže moc protestních hlasů neposbírá. 



Další možností je hlasovat podle sympatií.


Z Franze se stává polokult vykračující z politiky, který děsí, baví i zaujme. Z naštvaného Dienstbiera je sice cítit energie, ale pořád působí mezi matadory jako štěkající mladík. Miloš Zeman zatím vyhrává tím, že není (moc) vulgární a jako jediný ze všech si kampaň užívá. 

A také je jako jediný vtipný - tedy dokud vydrží trpělivě vysvětlovat svou historku, jak jej nezajímá financování jeho vlastní kampaně.


Karel Schwarzenberg kandiduje jako symbol, ne jako politik - možná i proto mu odpouštíme šéfování TOP 09 a politickou neschopnost danou věkem. Zuzana Roithová i Táňa Fischerová jsou fajn tety, ale ne na Hrad.

Prezidentsky vypadající Přemysl Sobotka je volitelný, dokud nezačne mluvit. Právě jeho rozplizlá souvětí z něj dělají toho alkoholika ze Senátu. S Janou Bobošíkovou by divák jejích televizních vystoupení asi na kávu nešel, dynamická věčná kandidátka však neloví sympatie, nýbrž respekt.



Pokud se Vám nebo Vašim blízkým před revolucí dařilo z jakéhokoliv důvodu špatně, asi si dáte pozor na životopis kandidátů. Lidovecká europoslankyně ucítila šanci a dramaticky zvedla pochodeň antikomunismu, usínající kníže na rytí do exčlenů KSČ rezignoval, byť by mu to všichni uvěřili.


Miloš Zeman si ze svého dvouletého členství suverénně nic nedělá a i díky své sametové aktivitě a asketickému životnímu stylu pro něj není průkazka KSČ přítěží.

Nic neilustruje lépe nejistotu a nerozhodnost Jana Fischera, než jeho (ne)vysvětlení normalizačního selhání a devítiletého členství. Pokud se přes Vánoce ztělesnění statistika nenaučí jasnější a uvěřitelnější omluvu, image upoceného normalizačního komanče mu zůstane.





Nejpragmatičtějším kritériem výběru je předpoklad, jak konkrétní kandidát bude schopen vykonávat prezidentský úřad mezi lety 2013 a 2018 bez ohledu na příběh či ideologii. 

Prezidentovým nejzásadnějším úkolem je uklidňovat nejdrsnější politické krize a stavět do latě předsedy nejsilnějších stran, když zdivočí a nejsou schopni se dohodnout.

  • Dovedete si představit Vladimíra Franze či Táňu Fischerovou, jak načrtne strategickou dohodu nad zásadním  a složitým politickým problémem drsňákům Martinu Kubovi a Miroslavu Kalouskovi či sněmovním matadorům Bohuslavu Sobotkovi a Vojtěchu Filipovi?

  • V jakém zdravotním stavu bude Karel Schwarzenberg za pět let?

  • Jsou Jana Bobošíková a Jiří Dienstbier dostatečně zralí na hlavu státu, když mají za sebou jen pár krátkých let v roli řadového parlamentního zástupce a žádnou významnější politickou zkušenost?


  • Jak moc nudný a neviditelný bude profesionální kladeč věnců Přemysl Sobotka?


  • Dokáže se Zuzana Roithová stát prezidentkou i někoho jiného, než jen lidovců - nepřátel práv gayů a potratů?


  • Jak dlouho bude Miloš Zeman vtipným a moudrým dědečkem, nestane se nabubřelým hulvátem nadávajícím z Hradu?


  • Jak bude Česko vypadat, pokud si zvolíme nejnudnější lidské prkno v podobě Jana Fischera?




Na tyto otázky si odpovězte, než se rozhodnete zvolit hlavu státu na dalších pět let. Díky.