Prezident chce na Pražském hradě vyvěsit vedle české vlajky též zástavu EU. Symbolický moment dokonale ukazuje, jak primitivní hra s detaily dokáže manipulovat s davy. A na kolik v Česku potřebujeme argumentačně zralé politiky.



Přirozeně se  o slovo přihlásila skupinka obvyklých podezřelých z řad posedlých uctívačů suverenity ve stylu 19. století, Svobodní (od kterých se kvůli jejich neschopnosti a salónímu uctívání liberalismu odklonil i jejich skoropatron Václav Klaus) pořádají protestní demonstraci. Chtějí, aby “na Pražském Hradě zůstaly vztyčeny české vlajky a aby žádná z nich nebyla nahrazena evropskou vlajkou.

Jakmile se řekne, že bude česká zástava nahrazena evropskou, zamrazí téměř každého Čecha, sousloví vlajka EU nad Pražským hradem též zní výhružně většině republiky. Naše doba se vyznačuje slabostí poltiických elit. Zejména v jejich argumentačních schopnostech, tedy v tom, zdali jsou schopni postavit se za kroky, které považují za správné a uvěřitelně je vysvětlit.


Co tedy říct do kamery, když stojíte v přímém přenosu před národem, kde deset let deformoval jakoukoliv konstruktivní diskuzi o evropských otázkách bývalý prezident?

„Vyvěšení evropské zástavy chápu jako symbol, že se Česká republika po deseti letech nekonstruktivní kritiky evropské integrace (tedy opakuji, nenavrhující alternativy a neúčastnící se diskuzí na evropské úrovni) vrací do skupiny zemí, které budou proaktivně prosazovat své zájmy v rámci EU.

Tedy, okřídleně řečeno, že "EU je i naše". To nemá s diktátem Bruselu nic společného, jak to interpretují zatuchlí izolacionalisté. Sedět v rohu a nadávat na zbytek třídy, že se baví o společné budoucnosti, může jen asociál. Nelze se pak divit, že se třída rozhodne jít bez vás na výlet či společně utratit kasičku, když se neúčastníte společné diskuze a rozhodování.

Již dnes visí před Ministerstvem obrany vlajka NATO, jehož jsme hrdým členem. Evropská vlajka dnes vlaje nad Úřadem vlády, před Nejvyšším kontrolním úřadem nebo na budově Ministerstva zahraničních věcí. Jelikož ctíme českou historii a tisíce lidí, kteří kvůli vlajce umírali, přirozeně vždy první vztyčíme vlajku České republiky a až poté zástavu EU, která bude vždy VEDLE naší vlajky, nikdy ne NAD ní.

A pokud se mne ptáte, proč nestavíme na Hradě stožáry pro vlajky OSN, FAO, OBSE či OECD, odpovím triviálně.Česká republika je hrdým členem těchto organizací, ovšem Evropská unie je ze všech mezinárodních integračních projektů pro náš stát nejdůležitější a nejklíčovější – umožňuje nám totiž silně spolupracovat se státy, které nám jsou nejblíže.

Člověk přirozeně nemůže být vždy spokojen s chováním celé party lidí, jejíž je členem. Ale nejvíce pro sebe může udělat, pokud si co nejvíce bere slovo a mluví o směřování celé skupiny. I proto je čas hovořit o tom, co Česká republika v rámci Evropské unie chce, nikoliv z dálky nadávat, co se jí nelíbí.“

Na závěr si zkuste anketu. Chcete mít na Pražském hradě vlajku EU?

Nesouhlasné názory očekávám ZDE.